Vroeger waren seksspeeltjes een taboe, maar de laatste jaren gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Inmiddels is er bij veel mensen in huis wel zo’n speeltje te vinden, al is deze vaak goed verstopt. Gebruik je ook regelmatig een seksspeeltje? Dan is het wel zo fris om deze na gebruik te reinigen. Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben hoe zij dit aanpakken. Daarom vertellen wij jou hier precies hoe je dit doet.

Spoel hem af met (lauw)warm water

Heb je een dildo, vibrator of butt plug vaginaal of anaal gebruikt? Dan is deze vies. Om hem de volgende keer weer schoon in jouw lichaam te kunnen stoppen, moet je het speeltje reinigen. De makkelijkste manier om dit te doen is met behulp van water. Gebruik bij voorkeur lauwwarm water, zodat het seksspeeltje echt goed schoon wordt. Haal het speeltje ook een aantal keer goed door jouw handen. Op deze manier wordt hij namelijk nog beter schoon. Richt je extra goed tot eventuele rondingen of ‘ribbels’. Deze plekken worden namelijk niet altijd schoon door het speeltje enkel onder de kraan te houden.

Check of je speeltje waterdicht is

Dildo’s kun je zonder problemen afspoelen onder de kraan. Materialen als siliconen, glas, RVS en aluminium zijn namelijk bestand tegen water. Toch is niet ieder seksspeeltje bestand tegen water. Neem bijvoorbeeld een vibrator. Deze bevat een batterij of accu. Als dit onderdeel van het speeltje nat wordt, kun je de trilfunctie voortaan niet meer gebruiken. Check daarom altijd eerst even of het speeltje waterdicht is alvorens je hem onder de kraan houdt. Dit staat in de gebruiksaanwijzing, maar ook op de verpakking. Heb je deze allebei niet meer? Richt je dan tot het internet. Hier vind je ongetwijfeld snel of het speeltje al dan niet waterdicht is.

Hulpmiddelen gebruiken

Niet ieder seksspeeltje wordt goed schoon van alleen water. Is dit bij jou ook het geval? Dan neig je er mogelijk naar om zeep te gebruiken. Dit kan, maar doe dit alleen als je niet-irriterende zeep in huis hebt. Gebruik je de standaard zeep uit de supermarkt? Dan kan dit bij het eerstvolgende gebruik lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Hier zit je uiteraard niet op te wachten.

Naast niet-irriterende zeep kun je overigens ook nog andere hulpmiddelen gebruiken om jouw seksspeeltje schoon te maken. Veel mensen maken bijvoorbeeld gebruik van zogeheten toy cleaner. Dit is een speciaal middeltje bedoeld voor het reinigen van seksspeeltjes. Toy cleaner is er onder meer in vloeibare vorm, maar is ook verkrijgbaar als spray. Door jouw speeltje te reinigen met dit middel hoef je niet bang te zijn op lichamelijke klachten bij het eerstvolgende gebruik.

Zet het speeltje in de vaatwasser

Maak je jouw seksspeeltjes eigenlijk altijd met de hand schoon? Dan zorgt dit niet altijd voor het meest hygiënische resultaat. Als je het speeltje veelvuldig gebruikt, wil je hem mogelijk eens echt goed reinigen. In dat geval biedt de vaatwasser mogelijk uitkomst. Dit apparaat kan jou namelijk helpen om een seksspeeltje van top tot teen te reinigen. Plaats een speeltje alleen in de vaatwasser als het materiaal hier geschikt voor is. Heb je een plastic of siliconen dildo? Dan kun je deze prima in tussen de borden en glazen in jouw vaatwasser zetten. Een vibrator overleeft deze wasbeurt doorgaans niet.