Ondanks het feit dat TV dating shows in Turkije zeer populair zijn onder de bevolking, is de kans groot dat deze binnenkort door de partij van Erdogan van de buis gehaald worden. Dat melden verschillende buitenlandse media. De reden hiervoor? De dating shows stroken niet met de tradities van het land en de islam.

Waarom deze beslissing?

Jaarlijks komen er volgens de Turkse minister Numan Kurtulmu? vele klachten binnen over de TV dating shows. Het feit dat de kijkcijfers van deze shows vele malen hoger zijn dan het aantal klachten wordt hierbij weggezet als bijzaak. Volgens de minister zullen dit type shows met de hulp van ‘god’ (de partij van Erdogan), binnenkort niet meer beschikbaar zijn op de televisie. Het is daarna wachten tot ook de online datingsites aan de beurt komen, omdat ook deze niet zullen stroken met de fundamentele waarden van het land en de religie.

Ook datingsites de dupe?

Voor nu staat in de Turkse agenda alleen het verbod op TV dating shows. Over online datingsites is nog niets gezegd. Maar je kunt er gerust vanuit gaan dat wanneer Turkije dezelfde weg blijft bewandelen, ook deze vorm van het ontmoeten van een nieuwe partner aan banden gelegd zal gaan worden.

Secularisme in Turkije onder druk

Het secularisme staat al jarenlang onder grote druk in Turkije. Zo is bijvoorbeeld het effect van onderwijsvernieuwingen uitgelopen op een sterk stijgend aantal religieuze scholen. Daarnaast ligt Turkije geregeld in de clinch met Facebook, Twitter, Google en andere grote partijen. Mocht Turkije nog verder afglijden? Dan is het wachten op het eerste verbod op datingsites in het land.