De eerste vakantie samen wordt wel eens als het grootste gevaar genoemd voor prille relaties. Maar is dat werkelijk zo of is het slechts een gevoel dat overheerst? De online datingsite Relatieplanet.nl onderzocht het fenomeen ‘datevakantie’ en ondervroeg daarvoor meer dan 4.000 Nederlandse singles. Wat blijkt: zowel mannen (84.0%) als vrouwen (74.6%) geven massaal aan nog verliefder terug te komen dan voor de datevakantie het geval was. Ook hoeven verliefde stelletjes niet lang te wachten om een datevakantie te boeken. Het merendeel (45.3%) van de ondervraagden zegt dat zij daar al na drie maanden daten klaar voor zijn. Of er moet worden uitgepakt met een champagnevakantie in het pittoreske badplaatsje Saint Tropez? “Nee”, volgens de geënquêteerden. Als het gaat om een datevakantie zeggen zowel de meeste mannen (37.3%) als vrouwen (42.5%) het liefst in Nederland te blijven. Mocht het dan toch misgaan wordt een pijnlijke lange reis terug vermeden.

Julia duikt de reisgids in

Naast de eerste verliefde vakantiedagen samen in Nederland doorbrengen zijn ook een stedentrip in het buitenland (30.6%) en een vliegvakantie (22.8%) populair. Samen in een tentje (4.3%) of een georganiseerde reis boeken (2.8%) wordt over het algemeen wat suf gevonden. Hoe pril ook, als het gaat om het uitzoeken van een datevakantie zijn de vrouwen direct al aan zet. Van de Romeo’s geeft driekwart (76.6%) aan dit over te laten aan hun Julia. Daarbij gaan de lovebirds meteen op ontdekkingstocht: maarliefst 89.3% van de ondervraagden gaat het liefst naar een bestemming waar zij nog nooit zijn geweest.

Cultuur verantwoord daten hip

Wat betreft tijdsbesteding tijdens een datevakantie gaan de geliefden het liefst wat ‘cultuur opsnuiven’ (35.2%) door bijvoorbeeld plaatselijke musea te bezoeken. Ook een avontuurlijke boswandeling (24.5%) of gewapend met een stapel magazines naar het strand (16.5%) doet het tijdens de datevakantie goed. De behoefte om nieuwe mensen te leren kennen lijkt spontaan verdwenen wanneer men aan het daten is: slechts 1.3% van de ondervraagden heeft dit dan nog als prioriteit. Overigens zien de mannen (10.7%) wat extra uurtjes ‘ontspannen’ in een hotelkamer vaker zitten dan de vrouwen (7.6%).

Vakantieliefde maakt vooral single mannen blind

Tijdens een datevakantie zijn stelletjes vaak voor het eerst meerdere dagen bij elkaar op een vreemde plek. Hierbij ontstaat nogal eens het idee dat dan vervelende karaktereigenschappen worden blootgelegd. Toch geven de door Relatieplanet.nl ondervraagden aan hier bijna geen ervaring mee te hebben (81.3%). Daarbij geven zelfs meer mannen (84.5%) dan vrouwen (77.6%) aan dat zij door verliefdheid de objectiviteit helemaal lijken te zijn verloren. Daardoor worden eventuele nare trekjes gewoonweg niet meer gezien. Het lijkt erop dat men met een datevakantie vooral de leuke kanten van elkaar beter leert kennen.

Andere opvallende onderzoeksfeiten

  • Eén op de tien ondervraagden combineert een datevakantie het liefst met sport;
  • Vrouwen (29.7%) zijn angstiger voor gespreksstofgebrek dan mannen (22.9%);
  • 52.5% van de ondervraagden stemt in met een ongewenste bestemming om de net veroverde partner te pleasen;
  • Krap een vijfde deel van de respondenten (17.1%) vindt dat de eerste vakantie samen al binnen een maand mogelijk moet zijn.