Veelvuldig daten draagt bij aan een positief zelfbeeld. Hoe meer dates iemand heeft, hoe zelfverzekerder die persoon is. Dit beperkt zich niet alleen tot zelfverzekerdheid tijdens het daten, maar geldt ook voor het dagelijks leven. Daarnaast hebben singles die vaak daten, meer moed om iemand anders mee te vragen en hebben ze beduidend minder moeite met het verwerken van een afwijzing. Deze resultaten komen voort uit LoveGeist™, een internationaal onderzoek uitgevoerd door TNS in opdracht van Lexa.nl.

Zelfverzekerdheid

LoveGeist™ heeft uitgewezen dat 80 procent van de singles die zes tot tien dates per jaar hebben, zich zelfverzekerd voelen in het dagelijks leven. Van de singles die nooit een date hebben voelt 40 procent zich onzeker in het dagelijks leven. Ook tijdens het daten is het effect zichtbaar. Singles die gemiddeld meer daten durven meer dan singles die weinig of nooit daten. Bijna 60% reageert met Hollandse nuchterheid op een afwijzing en zegt dat dit nou eenmaal kan gebeuren.

Naast een positief effect op het zelfbeeld, geven singles ook aan dat zij zich aantrekkelijker voelen doordat zij veel daten.

“Een positief zelfbeeld bouw je van kinds af aan op. Een heel belangrijk aspect daarbij is je omgang met anderen in je leven. Of je bijv. goede vrienden en familie hebt, die positief op jouw reageren. Zo werkt het ook met daten. Door een leuke tijd te hebben met iemand die goed op jou reageert ga je je zelf ook waardevoller en aantrekkelijker vinden.” Aldus Chiara Bijl, onafhankelijk psychotherapeute.

23 kuspartners

Gemiddeld zoenen Europeanen in hun gehele leven met 21 verschillende mensen. Ook hier geldt het verband: hoe hoger het aantal kuspartners, hoe hoger het zelfvertrouwen. In Nederland ligt het gemiddelde op 23. Mannen zoenen gemiddeld meer dan vrouwen met respectievelijk 26 om 19. Europees gezien scoren de Italianen het laagst met 16 kuspartners en Noren het hoogst met 29. Gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse singles voor het eerst zoenen is 15 jaar. Opmerkelijk is wel dat de leeftijd waarop er voor het eerst is gezoend, geen effect heeft op het zelfvertrouwen. Het maakt dus niet uit wanneer je op latere leeftijd pas voor het eerst met iemand kust.