Dat datingapps er puur en alleen zijn voor mensen die seks en wisselende contacten willen hebben is een gerucht dat niet alleen standvastig is, maar ook al heel lang in de rondte gaat. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want je kunt er namelijk leuke vrienden en ook een fijne relatie aan overhouden. Er zijn vier apps en sites getest, om te zien hoe goed deze zijn, wat de kosten zijn en natuurlijk werden ook de voor- en nadelen bekeken.

Tros Radar, een belangrijk consumentenprogramma, zocht het uit.

Parship

De eerste die onder de loep is genomen is Parship. Deze site is opgezet voor hoger opgeleiden die een echte serieuze relatie willen beginnen. Eerst moet je wel een lijst van vragen invullen. Men zegt dat het een persoonlijkheidstest is die wetenschappelijk is samengesteld en het algoritme hiervan zou je dan een perfecte match aan moeten bieden. Alleen is het nadeel dat je dan een half jaar lid moet zijn en dat is vaak iets wat mensen tegenhoudt. Het inschrijven en downloaden van de app is gratis.

De kosten variëren van €270 per half jaar tot maar liefst €600 per 2 jaar, wat behoorlijke bedragen zijn. Betaal je, dan kan je onbeperkt van alle opties gebruik maken, zoals berichten sturen en foto’s bekijken. 

Het voordeel is dat je kansen op een match hierdoor vergroten. Het nadeel is dat de prijzen uitzonderlijk hoog zijn. Het algemene cijfer dat TROS Radar voor Parship geeft is toch een 7, wat zeer verdienstelijk is.

OkCupid

De volgende dienst die getest werd was OkCupid. Dit is een Engelse dienst en het nadeel hiervan is meteen duidelijk, het is alleen Engelstalig. Toch maken de Nederlandse gebruikers gewoon hun profielen in het Nederlands aan en het chatten gaat net zo. Het mooie aan OkCupid is dat je in een aantal categorieën vragen kunt gaan beantwoorden. Dit is zo opgezet, dat je profiel steeds beter past bij andere profielen en dat je zo dus ook makkelijker iemand zult vinden. Overigens werkt die functie beter op de app dan op de site. En net als bij Tinder kun je op basis van foto’s aangeven of je iemand leuk vindt of niet, maar dit is pas mogelijk via een betaalde account.

Voor €17,75 per maand en anders €53,25 voor een half jaar is het mogelijk om matches te zoeken en kan je ook onzichtbaar naar andere profielen gluren en zien wie jou een like heeft gegeven. En voor €0,90 per keer kan je je profiel 15 minuten lang op de voorgrond laten zetten. Het voordeel van deze site en app is dat er doelgerichte matching is. Het nadeel weer is dat alles Engelstalig is.

OkCupid kreeg dan ook een 5 in de test. Meer over OKcupid Lees je in deze review op 24 dating.

Lexa Dating App

En dan is er de site Lexa, die zeggen dat alles gratis is, maar ondertussen kan je berichten pas lezen als je daar geld voor neer gaat leggen en dat is misleidend. Zo krijg je natuurlijk het idee dat het nepberichten zijn, waardoor je gelokt wordt om te betalen. En heb je eenmaal een abonnement genomen, zie er dan nog maar eens af te komen, het is haast niet te doen.

De kosten voor Lexa zijn €24,99 per maand en anders €60 per half jaar, wat op zich wel weer meevalt.

Het grote voordeel is dat er veel gebruikers zijn, waardoor er meer kans op een match ontstaat. Het nadeel in deze is dat aanmelden zo eenvoudig gaat, er daardoor nep-accounts aan kunnen worden gemaakt en dat het niet echt gratis is, ook al laten ze het wel zo lijken. Het is niet zomaar dat deze site slechts een 5 scoorde.

Dating app Tinder

Hij is al eerder genoemd en dus werd hij ook getest: Tinder. Uit de test bleek al snel dat Tinder erg speels overkomt en haast een verslavende werking heeft. Je maakt je profiel via social media aan (Facebook) en plaats verschillende foto’s, waarna je meteen kunt beginnen. Ook blijkt uit de test dat erg een algoritme is waardoor je swipe gedrag of je profieltekst een betere match voor je zal vinden. Aangezien Tinder internationaal is, raadt men aan om Engelse teksten in je profiel te gebruiken.

Het downloaden is geheel gratis, maar voor €19,95 per maand of €120 per jaar krijg je Tinder Plus, waarmee je onbeperkt kunt liken, je locatie aan kunt passen en ook geen advertenties te zien krijgt. Daarbij kan je een verkeerde swipe weer herstellen.

De site heet meerdere voordelen. Er heerst een fijne sfeer en het karakter is speels, je account is in principe gratis. Maar uiteraard werden er ook nadelen gevonden. Zo is er geen web-versie en ook geen algoritmes voor het vinden van een goede match.

Tinder kreeg een dikke 8 van Tros Radar.

Zo zie je maar weer dat lang niet alle apps en sites zijn opgezet voor sex. Maak gewoon een duidelijk profiel aan en je weet zeker dat je op de juiste criteria gevonden wordt. Op dating apps.nl vind je nog meer info, ook over andere datingapps. Succes met je swipe-avonturen!